Australian Shepherd: Alles over deze unieke werkhond (2024)

Australian Shepherds zijn een ongelooflijk uniek hondenras, met hun eigen behoeften en kenmerken die hen ongeschikt maken voor onervaren eigenaren. In dit artikel gaan we dieper in op de Australische Herder om je te helpen beslissen of dit het juiste huisdier is voor jouw gezin. We bespreken onderwerpen als bewegingsvereisten, karaktereigenschappen, fysieke kenmerken en leuke activiteiten die je met je Australian Shepherd kunt doen. Dus of je nu een veteraan of een beginnende hondeneigenaar bent die een Australian Shepherd aan je huis wil toevoegen, dit artikel heeft alles wat je moet weten over dit geweldige ras.

Inhoud

  • 1 De Australian Shepherd komt niet uit Australië!
  • 2 Karakter en gedrag: de actieve, zelfstandige gezinshond
  • 3 Uiterlijk en lichaamsbouw: wendbaar en goed in balans
  • 4 Het volgende is wel belangrijk om te weten
  • 5 Verzorging van dit langharige ras
    • 5.1 Extra tips voor de verzorging van de Australian Shepherd:
  • 6
  • 7 Is de Australian Shepherd wel of niet geschikt voor beginners?
  • 8 Een wandeling is niet genoeg voor dit ras!
    • 8.1 Nieuwsbrief
  • 9 Conclusie: een ras om van te houden
  • 10 Video’s van Australian Shepherds
  • 11 De Australian Shepherd trainen
    • 11.1 Tips om een Australian Shepherd te trainen:
  • 12 Veelgestelde vragen
    • 12.1 Hoe duur is een Australian Shepherd?
    • 12.2 Is een Australian Shepherd een familiehond?
    • 12.3 Kan een Australische herder goed alleen zijn?
    • 12.4 Hoe oud kan een Australische herder worden?
  • 13 Heb je nog vragen of opmerkingen?

De Australian Shepherd komt niet uit Australië!

Je zou denken dat een Australische herder ook daadwerkelijk uit Australië komt, maar niets is minder waar. Het ras komt namelijk uit Amerika, waar in 1957 de Australian Shepherd Club of America (ASCA) is opgericht. In 1991 is de rasstandaard en de erkenning van het ras vastgesteld door de American Kennel Club (AKC).

Het duurde slechts 5 jaar voor de FCI het ras ook heeft erkend, waarna in hetzelfde jaar nog een Nederlandse rasvereniging is opgericht. Deze vereniging heeft de naam Australian Shepherd Club Nederland (ASCN). Volgens de FCI behoort de Australian Shepherd tot groep 1: herdershonden en veedrijvers.

Australian Shepherd: Alles over deze unieke werkhond (1)

Karakter en gedrag: de actieve, zelfstandige gezinshond

De Australian Shepherd is een leuke gezinshond met een zeer sterk leervermogen. Ze zijn heel actief en hebben veel uithoudingsvermogen. Deze honden staan erom bekend dat ze graag willen werken voor hun baas, waardoor het belangrijk is om veel met de hond te doen en lange wandelingen te maken.

Let op! Tussen veel met de hond doen en lange wandelingen maken zit een groot verschil en met alleen lange wandelingen ga je het niet redden bij dit ras! Lees meer hierover in het hoofdstuk ‘Een wandeling is niet genoeg voor dit ras!’. Dit ras is dan ook uitermate geschikt om hondensporten mee te doen, omdat ze naast het goede uithoudingsvermogen ook erg behendig zijn. De Australian Shepherd is heel lief en zal niets liever willen dan samen met zijn baas of gezin zijn. Dit ras is ook goed met kinderen, omdat het graag met ze speelt, waardoor je een vriend voor het leven in huis haalt.

Australian Shepherd: Alles over deze unieke werkhond (2)

Uiterlijk en lichaamsbouw: wendbaar en goed in balans

Een Australian Shepherd is prachtig om te zien en heeft een gemiddelde langharige structuur met recht tot golvend haar. Op het hoofd en de poten is de beharing juist weer glad en kort en op het lijf en bij de achterkant van de poten hebben ze juist weer meer haar. In hun nek hebben ze de dikste vacht, waarbij reuen een dikkere kraag hebben dan teefjes. Mensen die een Australian Shepherd hebben, krijgen vaak complimenten op de kleuren van de hond. Het ras heeft vier basiskleuren, waarbij er variatie is tussen tan of zonder tan en met wit of zonder wit.

De vier basiskleuren van de Australian Shepherd zijn:

  • Black tri
  • Red merle
  • Blue merle
  • Red tri

Australian Shepherd: Alles over deze unieke werkhond (3)

Australian Shepherd: Alles over deze unieke werkhond (4)

Het volgende is wel belangrijk om te weten

Het is verboden om bepaalde kleuren met dezelfde kleur te fokken. Een voorbeeld is het verbod om te fokken met een reu en teef die beiden het merle gen bevatten. Een hond met twee merle genen heeft een grote kans op allerlei problemen, zoals:

  • Ze blijven vaak blind of doof na de geboorte (iedere hond is bij de geboorte blind/doof).
  • Overgevoeligheid voor zonlicht.
  • Sterfte in de baarmoeder.

Om dit soort problemen te voorkomen, zijn er dus regels welke aangeven welke kleuren je wel met elkaar kunt kruisen. Een overzicht van welke kleuren je met elkaar mag kruisen, vind je hier. Lees hier meer over erfelijke aandoeningen bij aussies.

De Australian Shepherd heeft een zeer atletisch lichaam welke goed in balans is. De schofthoogte is tussen de 45 en de 60 cm, en het gewicht ligt tussen de 15 en de 30 kilo. Doordat de Australian Shepherd snelle wendingen en soepele bewegingen kan maken, is deze uitermate geschikt om schapen, koeien en paarden te drijven.

Verzorging van dit langharige ras

Voor een langharig hondenras zoals de Australian Shepherd, is vachtverzorging heel belangrijk. In de onderstaande (Engelstalige) video, krijg je uitleg hoe je de vacht kunt verzorgen, maar ook de oren, nagels, poten en de staart. Daarnaast hebben wij ook een artikel geschreven “Een hond wassen in 8 stappen“.

Zeker omdat een Aussie lang haar heeft, is het belangrijk deze in de koudere maanden goed te drogen. Dit is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van de hond, het voorkomt ook dat de hond viezigheid mee het huis in neemt. Er zijn speciale waterblazers, waarmee je honden makkelijk droog kunt maken.

De prachtige vacht van dit ras is ook een geliefde plek voor vlooien om zich te nestelen, gelukkig zijn vlooien goed te verhelpen en te voorkomen. Natuurlijk moet je de hond, zoals iedere hond, laten vaccineren. Hoe dit in zijn werk gaat en hoe vaak je een hond moet vaccineren lees je hier.

Extra tips voor de verzorging van de Australian Shepherd:

  1. Borstel de vacht van je Australian Shepherd regelmatig om hem vrij te houden van matten en klitten.
  2. Controleer regelmatig of de nagels geknipt moeten worden. Loop je vaak op een verharde ondergrond, dan zullen de nagels die in contact komen met de ondergrond vaak al slijten.
  3. Geef ze af en toe een bad met een hondenshampoo om hun vacht schoon en gezond te houden.
  4. Controleer hun oren wekelijks op tekenen van infectie, zoals roodheid, zwelling of afscheiding veroorzaakt door oormijt of andere parasieten.
  5. Maak het gebit van de Australian Shepherd ten minste twee keer per week schoon met speciale tandpasta voor honden en een tandenborstel voor huisdieren, zoals een schuine borstel met zachte haren die het tandvlees niet krassen. Dit zorgt ervoor dat de hond ook op latere leeftijd een gezond gebit heeft.
  6. Controleer de ogen van je Australische herder regelmatig op tekenen van infectie, zoals roodheid, tranen, scheelzien of slijmafscheiding, wat kan wijzen op een onderliggende medische aandoening die onmiddellijke behandeling door een dierenarts vereist.

Is de Australian Shepherd wel of niet geschikt voor beginners?

De Australian Shepherd is geen beginnershond. Door de mooie verhalen over het zachte karakter en het goede leervermogen van de Australian Shepherd hebben veel mensen de indruk dat dit een geschikte beginnershond is. Dit is dus zeker niet waar! Het zachte gedrag vertonen Australian Shepherds alleen wanneer aan bepaalde eisen worden voldaan. Voldoe je hier niet aan dan kan de hond ongewenst gedrag gaan vertonen. Hieronder lees je meer over deze problemen en hoe je deze kunt voorkomen.

Let wel op: Wij bedoelen hiermee niet dat je geen Australian shepherd als eerste hond kunt nemen, alleen dat je jezelf heel goed moet inlezen. Een aussie hoort zeker bij de hondenrassen die het meeste beweging nodig hebben.Australian Shepherd: Alles over deze unieke werkhond (5)

Een wandeling is niet genoeg voor dit ras!

De Australian Shepherd is een zeer intelligente hond, welke niet genoeg heeft aan een wandeling. Je moet deze hond niet alleen fysiek maar ook mentaal moe maken. Doe je slechts één van de twee, dan gaat de hond allerlei ongewenst gedrag vertonen, zoals:

  • Het kapot bijten van meubels.
  • Uithalen naar andere honden (soms ook in de eigen roedel).
  • Overmatig blaffen.
  • In de kuiten bijten van bezoek.
  • Aanvallen van andere huisdieren.

Laat jouw hond het bovenstaande gedrag zien, dan staan er op onze website artikelen welke je meer informatie over deze problemen geven. Dit artikel gaat bijvoorbeeld over wat je moet doen als je hond of puppy in je hand bijt, of in je meubels.

Regelmatig hoor ik verhalen van mensen die een slechte ervaring hebben gehad met een Australian Shepherd die na een bezoek of in contact met andere honden plots heel waakzaam is. Een fout die vaker gemaakt wordt is dat problemen niet voorkomen als de hond hele dag los kan lopen op een boerderij. De hond is dan fysiek wel moe, maar mentaal kan je trouwe viervoeter zijn ei niet kwijt. Het gevolg is een boerderijhond welke (soms pas na enkele maanden) één of meerdere van de bovenstaande gedragingen gaat vertonen, welke naar verloop van tijd steeds erger worden.

Australian Shepherd: Alles over deze unieke werkhond (6)

Het is dus duidelijk:

Je moet de hond zowel fysiek als mentaal bezighouden. Voorbeelden van fysieke oefeningen zijn:

  • Lange wandelingen maken
  • Rennen naast de fiets
  • Zwemmen
  • Hardlopen met de hond

Voorbeelden van mentale oefeningen zijn:

  • Gehoorzaamheidstraining
  • Denkspelletjes
  • Agility

Australian Shepherd: Alles over deze unieke werkhond (7)

Elke hond kost elke dag veel tijd, maar de Australian Shepherd kost extra veel tijd. Dit komt, omdat de hond zeer veel beweging nodig heeft en je deze ook nog eens mentaal moe moet maken. Voor de wandelingen ben je dagelijks al 2 uur kwijt om de hond een beetje moe te maken, waarna je nog moet beginnen met de mentale oefeningen. Let ook op dat er zoiets bestaat als de hond te erg uitputten, waardoor de hond overprikkelt wordt en hierdoor ook ongewenst gedrag gaat vertonen.

Conclusie: een ras om van te houden

Het mag duidelijk zijn dat de Australian Shepherd een prachtig ras is, zowel het uiterlijk als het innerlijk. Het is echter wel een ras met een gebruiksaanwijzing. Weet je de hond dagelijks zowel fysiek als mentaal moe te maken, dan heb je de ideale gezinshond, welke alles voor zijn baasje wil doen. In mijn ogen is de Australian Shepherd één van de mooiste hondenrassen, maar het is wel aan te raden om dit ras pas te nemen als je verschillende andere honden gehad (en getraind) hebt.

Video’s van Australian Shepherds

Hieronder zie je enkele leuke en interessante video’s over de Australian Shepherd.

Alles over de Australian Shepherd (Engelstalig)

Van puppy tot volwassen hond:

De Australian Shepherd trainen

Australian Shepherds zijn uitermate geschikt voor clickertraining. Clickertraining kun je gebruiken om een hond nog sneller nieuwe oefeningen aan te leren. Wij hebben beschreven hoe je kunt beginnen met clickertraining: Clickertraining voor honden: de 4 belangrijkste basisoefeningen

Als je net een pup in huis hebt, kun je al snel beginnen met op een speelse manier trainen. De eerste oefening die je de hond hierbij leert, is het maken van oogcontact. Deze oefening is belangrijk, omdat de hond hierdoor leert aandacht voor de baas te hebben. Dit is dan ook nodig om andere oefeningen aan te kunnen leren. Als je hond bang is dat je weggaat, heeft deze misschien last van verlatingsangst. Dit kun je voorkomen door het alleen zijn al vanaf een jonge leeftijd te leren. Hier nog een paar dingen welke makkelijker op jonge leeftijd zijn aan te leren:

  • Het leren meerijden in de auto.
  • De hond leren niet aan de lijn te trekken.
  • Het zindelijk maken van de hond.

Tips om een Australian Shepherd te trainen:

  1. Begin met basiscommando’s zoals “zit”, “blijf” en “kom” om vertrouwen op te bouwen tussen jou en je Australian Shepherd.
  2. Gebruik positieve versterking zoals traktaties of een ‘goedzo’ wanneer de Australian Shepherd commando’s correct opvolgt.
  3. Houd trainingssessies kort maar regelmatig, en verhoog geleidelijk de moeilijkheidsgraad.
  4. Zorg voor mentaal stimulerende activiteiten zoals denkspellen voor honden.
  5. Communiceer regelmatig door middel van speeltijd en knuffelsessies om een sterke band met je Australian Shepherd op te bouwen.
  6. Introduceer geleidelijk nieuwe omgevingen, zodat je Australian Shepherd wordt blootgesteld aan verschillende bezienswaardigheden, geluiden, geuren enz., wat hem zal helpen rustig te blijven in onbekende situaties.
  7. Wees consequent met beloningen – als een Australische herder een keer iets goed doet, maar er niet voor beloond wordt, zal hij niet begrijpen waarom hij het nog een keer zou moeten doen.

Australian Shepherd: Alles over deze unieke werkhond (8)

Veelgestelde vragen

Hoe duur is een Australian Shepherd?

Een Australian Shepherd kost gemiddeld tussen de € 1000 en € 1500. De prijs is afhankelijk van de kleuren en van de bloedlijn. Voor deze prijs heb je wel een Aussie met een stamboom. Een pup zonder stamboom kopen raden wij niet aan.

Is een Australian Shepherd een familiehond?

Een Aussie kan een hele lieve en zachte familiehond zijn, maar de viervoeter heeft veel aandacht nodig. Weet dus goed waar je aan begint. Je bent per dag meerdere uren kwijt om de hond zowel fysiek als mentaal moe te maken. Het dier heeft namelijk energie voor tien.

Kan een Australische herder goed alleen zijn?

Nee. Een Aussie is een aanhankelijke hond die ook enorm veel aandacht nodig heeft. Na een aantal uren zal de hond uit verveling op zoek gaan naar manieren om zichzelf te vermaken en om zijn energie kwijt te kunnen. Een Aussie in een bench stoppen is het slechtste idee, omdat je deze beweeglijke hond dan in één keer zijn bewegingsruimte afneemt.

Hoe oud kan een Australische herder worden?

Een Australian Shepherd kan gemiddeld 13 jaar oud worden. De leeftijd ligt tussen de 10 en 15 jaar. De leeftijd is afhankelijk van hoe goed je voor de hond zorgt en of er geen ziektes en complicaties optreden.

Heb je nog vragen of opmerkingen?

Je hebt nu een goed beeld van wat een Australian Shepherd is, hoe die eruit ziet en welke karaktereigenschappen het ras heeft. Heb je vragen over het ras of wil je graag meer informatie delen over jouw trouwe viervoeter? Laat dan gerust een reactie achter. Wil je op de hoogte blijven van onze laatste en nieuwste artikelen? Schrijf je dan gratis en vrijblijvend in voor onze nieuwsbrief.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

[Totaal: 84 Gemiddeld: 4.7]

Australian Shepherd: Alles over deze unieke werkhond (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Velia Krajcik

Last Updated:

Views: 6438

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Velia Krajcik

Birthday: 1996-07-27

Address: 520 Balistreri Mount, South Armand, OR 60528

Phone: +466880739437

Job: Future Retail Associate

Hobby: Polo, Scouting, Worldbuilding, Cosplaying, Photography, Rowing, Nordic skating

Introduction: My name is Velia Krajcik, I am a handsome, clean, lucky, gleaming, magnificent, proud, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.