Ultieme gids: ontdek alles over de Australian Shepherd - Australian Shepherd Wereld (2024)

Inhoudsopgave

De Australian Shepherd is een hond die je uit duizenden herkent dankzij zijn prachtige uiterlijk. In Nederland wordt hij ook wel de Australische herder genoemd, omdat Shepherd natuurlijk het Engelse woord is voor herder. Het is dus een herdershond en dat kun je vandaag de dag nog steeds merken.

Deze energieke is gebouwd om de hele dag te kunnen bewegen, waardoor het nu nog steeds een actieve en atletische hond is met veel uithoudingsvermogen. De perfecte hond voor een actief baasje dus!

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Australian Shepherd nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shepherd!

De geschiedenis van de Australian Shepherd

Als je meer over de Australian Shepherd te weten wil komen, moet je natuurlijk beginnen bij het begin. Je zou misschien verwachten dat dit ras zou beginnen in Australië, gezien de naam, maar niets is minder waar. De oorsprong van dit ras ligt namelijk in Noord-Amerika. Maar waar komt dan de naam Australian Shepherd vandaan? Vroeger hielden de boeren hun schapen bij elkaar door herdershonden.

Deze honden dreven dan de schapen bij elkaar en werden daarom ook wel schapendrijvers genoemd. De fokkers in Noord-Amerika kruisten Europese en Australische honden met elkaar om zo een goede herdershond te krijgen.

In Australië werden deze honden gebruikt om de Spaanse Merino schapen te drijven. Deze schapen werden naar Australië en daarna naar de Verenigde Staten geëxporteerd. Zij werden dan vergezeld door de honden die de kudde schapen begeleiden. Hier komt dus ook de naam Australian Shepherd vandaan, van het drijven van die Merino schapen in Australië.

In Amerika werd de Australian Shepherd echter op een andere manier ingezet, namelijk als veelzijdige helper op de ranch. Ook werd dit ras gebruikt voor spectaculaire optredens tijdens de western shows. Hierdoor werden ze in een hele korte tijd heel erg bekend.

Ondanks dat het ras al enkele eeuwen gefokt en gebruikt wordt in Amerika, werd het eerste fokboek voor de Australian Shepherd pas gemaakt rond 1970. In 1971 nam de Australian Shepherd Club of America de officiële registratie van de honden over. Frappant detail is dat de Australian Shepherd Club of America al bestond sinds 1957, dus al veel eerder voordat de Australian Shepherd officieel een ras werd. Vanaf 1977 werd de rasstandaard van de Australian Shepherd Club of America van kracht.

Dit is echter niet het rasstandaard waar de Nederlanders en Europeanen naar luistert. De American Kennel Club heeft namelijk sinds de jaren ‘90 van de vorige eeuw ook een fokboek en zij hebben een eigen rasstandaard ontwikkeld. Deze is van kracht sinds 1993 en de Nederlandse en Europese verenigingen hebben zich hier aan verbonden.

Let op: Alles dat je wilt weten over jouw Australian Shepherd wordt ook uitgebreid behandeld in Australian Shepherd Handboek (100+ pagina’s). Je kan het handboek bekijken via deze link.

Ultieme gids: ontdek alles over de Australian Shepherd - Australian Shepherd Wereld (1)

Fysieke kenmerken van de Australian Shepherd

De Australian Shepherd is vrij gemakkelijk om te herkennen omdat hij hele specifieke kenmerken heeft. Het is namelijk een hele opvallende hond met een krachtige en indringende blik. Laten we beginnen met de vacht. Deze is lekker lang, waardoor het ook nog eens de ideale hond is om lekker mee te knuffelen. De vacht kan veel verschillende kleuren hebben, waaronder zwart, bruin, wit, blue merke of red merle.

Het gebied rond de ogen van de hond is meestal zwart van kleur. Deze ogen kunnen alle kleuren hebben, van blauw tot bruin. Ook kunnen Australian Shepherds twee verschillende kleuren ogen hebben. De rest van de vacht heeft verschillende kleurpatronen en is dus niet effen van kleur.

De ondervacht van de Australian Shepherd is heel dik en daarboven is het haar halflang. Het halflange haar kan golvend zijn, maar ook steil.

De Australian Shepherd is een middelgrote herdershond, maar hij is wel stevig gebouwd en erg gespierd. Bovendien kan hij zich, ondanks zijn formaat, zich wel erg soepel bewegen. De staart van de Australian Shepherd ziet er altijd anders uit. Hij kan heel erg lang zijn en tot zijn hak komen, maar hij kan ook heel kort zijn.

Dit ras heeft hele specifieke richtlijnen wanneer het gaat om de hoogte en het gewicht van de hond. De gemiddelde schofthoogte van een reu moet tussen de 51 en de 58 centimeter liggen. Een teefje is meestal wat kleiner en heeft een gemiddelde schofthoogte van tussen de 46 en 54 centimeter. Daarnaast mag een reu tussen de 25 en 32 kilo wegen en mag een teefje tussen de 16 en de 25 kilo wegen.

Het karakter van de Australian Shepherd

De Australian Shepherd is van nature dus een herdershond en dat zegt ook al veel over het karakter van dit fijne ras. Het zit namelijk nog steeds een beetje in de hond en dat krijg je er natuurlijk niet zomaar uit. Vandaar dat de hond nog steeds erg actief is en graag iets te doen heeft.

Nou is de kans aanwezig dat jij thuis geen kudde schapen hebt waar je Australian Shepherd zich om kan bekommeren, maar je kunt er wel voor zorgen dat hij genoeg te doen heeft. De Australian Shepherd is namelijk nog altijd een echte werkhond en vindt het fijn om er voor zijn baasje te zijn, hem te helpen en hem een plezier te doen. Hierdoor zou dit ras perfect zijn op een boerderij.

Het is echter ook een goede waakhond omdat hij heel trouw is aan zijn baasje.

Omdat de Australian Shepherd vroeger altijd heel actief moest zijn, is hij dat nu nog steeds. Ze vinden het namelijk heerlijk om een flinke wandeling te gaan maken, om rond te gaan rennen in het park of om uitgebreid te spelen met het baasje. Ze barsten van de energie en hebben veel werklust, waardoor het soms wel lijkt alsof ze niet te stoppen zijn.

Het is ook belangrijk dat ze genoeg beweging krijgen, want als ze dit niet krijgen dan kunnen ze vervelend gedrag gaan vertonen. Dat is dan niet om rebels te zijn, maar gewoon omdat ze niet genoeg uitgedaagd worden en zich daarom gaan vervelen. Verder is de Australian Shepherd ook een heel intelligent dier omdat ze vroeger vaak zelfstandig te werk moesten gaan.

Zo is de Australian Shepherd als puppy

De Australian Shepherd is een hele mooie hond en als puppy is hij nog veel schattiger. Het is bijna jammer dat ze zo snel groeien. Dat is echter wel normaal, want dankzij hun flinke eetlust groeien ze ook flink. Dit duurt echter wel een paar maanden. Hij groeit namelijk het hardste als hij in de zogenaamde puppy puberteit zit.

Let er wel op dat je ervoor zorgt dat je puppy genoeg beweging krijgt, anders kan hij al snel het risico lopen op overgewicht en dat wil je natuurlijk niet. Na ongeveer een jaar is je Australian Shepherd geen puppy meer, maar een volwassen hond. Hij groeit dan ook niet meer.

Omdat de hond zo actief is als puppy, neemt de spiermassa ook al snel toe in de eerste maanden. Het skelet van de hond is dan echter nog niet heel erg sterk, maar moet wel al dit gewicht dragen. Het is daarom belangrijk dat je in het begin je Australian Shepherd niet heel actief bezig houdt.

Zo kun je beter nog even wachten met traplopen, het maken van lange wandelingen of de hond naast de fiets mee te laten lopen. Als je puppy dit wel meteen doet terwijl hij er eigenlijk nog niet sterk genoeg voor is, kun je namelijk blijvende schade aanrichten.

Leer alles over jouw lieve Australian Shepherd

Wil je álles leren over jouw Australian Shepherd? Bekijk dan ook het Australian Shepherd Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze lieve hond!

Klik hier om het boek te bekijken →

Ultieme gids: ontdek alles over de Australian Shepherd - Australian Shepherd Wereld (2)

Het zindelijk maken van de Australian Shepherd

Dit is misschien wel het minst leuke aan het hebben van een hond: het zindelijk maken van het beestje. Toch kun je hier maar beter meteen mee beginnen, zodat je hond natuurlijk ook zo snel mogelijk zindelijk is. Het zal een flinke uitdaging worden en het zal vast ook niet in één keer goed gaan, maar het is wel ontzettend fijn als je Australian Shepherd uiteindelijk wel goed zindelijk is.

Ten eerste is consistentie en geduld erg belangrijk. Het zal zeker gebeuren dat je puppy een keer binnen plast en het heeft dan geen zin om meteen boos te worden of om een straf op te leggen, want dit heeft helemaal geen zin.

Wat je wel moet doen, is veel naar buiten gaan met je puppy. Ze vinden het sowieso al fijn om buiten te zijn en dankzij hun kleine blaas zullen ze er al snel aan wennen dat ze buiten moeten plassen. Boos worden heeft geen zin, maar je kunt hem natuurlijk wel het woord ‘nee’ leren. Als je puppy dan binnen poept of plast, kun je dit heel duidelijk zeggen.

Je puppy zal dan snappen (natuurlijk niet meteen in het begin) dat het gedrag dat hij zojuist heeft vertoond niet goed is. Daar staat weer tegenover dat het wel goed is om complimentjes te geven wanneer je hond juist wel goed gedrag vertoont. Verder is het ook erg belangrijk om duidelijk en consequent te zijn. Als je eerst heel boos bent en daarna weer heel blij, zal je puppy hier helemaal niets van snappen.

Deze voeding heeft je Australian Shepherd het liefste

Op het begin heeft je Australian Shepherd natuurlijke andere voeding nodig dan wanneer het een volgroeide en volwassen hond is. Als je je puppy meer geeft dan dat hij nodig heeft, dan verloopt de groei niet helemaal goed. Het lastige is dat je dit misschien niet zo goed in kan schatten omdat de puppy’s op het begin nog niet zo snel aankomen. Het is dus het beste om je door de fokker of een dierenwinkel goed te laten informeren over het eten dat je je puppy geeft.

De Australian Shepherd houdt ervan om te eten en dit is niet altijd even fijn, want hierdoor hebben ze een groter kans op overgewicht en dat is niet gezond.

Let er daarom op dat hij alleen maar de voeding binnenkrijgt die hij ook daadwerkelijk nodig heeft. Er wordt aangeraden om speciale voeding te geven aan je Australian Shepherd, al is deze wel wat aan de dure kant. Het zorgt er dus wel voor dat je hond waarschijnlijk geen overgewicht zal krijgen. Geef met regelmaat wat voeding en laat niet de brokken maar in zijn bakje liggen, want dan zal hij alles in één keer opeten.

Een snoepje af en toe is niet erg, want het moet natuurlijk ook wel een beetje leuk blijven voor je hond.

Zo verzorg je je Australian Shepherd

De Australian Shepherd heeft een dikke vacht die regelmatig geborsteld moet worden. Het beste is het als je dit wekelijks doet. De vacht gaat hier niet alleen mooi van glanzen, maar je hond zal het ook heel fijn vinden. Ook is het geen overbodige luxe om hem regelmatig een flinke wasbeurt te geven. De nagels van de hond mogen, als hij rechtop staat, de grond net niet raken. Als dat wel zo is, moet je de nagels dus een knipbeurt geven.

Ultieme gids: ontdek alles over de Australian Shepherd - Australian Shepherd Wereld (3)

De gezondheid van de Australian Shepherd

Rashonden zijn helaas vaak gevoelig voor bepaalde ziektes en de Australian Shepherd is hier jammer genoeg geen uitzondering op. Zo krijgen ze vaak last van een heup en elleboog dysplasie. Dit betekent dat de gewrichtskom van de heup of de elleboog verkeerd is afgelijnd. Het is één van de gezondheidsproblemen die het meeste voorkomt bij dit ras.

Het is ook nog eens een erfelijke ziekte. De Australian Shepherd is niet het enige ras dat hier last van heeft, want het komt bij veel hondenrassen voor. Het is gelukkig geen levensbedreigend probleem, maar het kan wel veel pijn veroorzaken bij je hond en in het ergste geval zelfs leiden tot verlamming.

Daarnaast heeft de Australian Shepherd ook vaak problemen aan het oog. Dit kan in principe wel op worden gelost, maar hiervoor is er wel een operatie nodig die veel geld kost. Naast de ogen wil de Australian Shepherd ook nog wel eens last hebben van het oor.

Ze kunnen doofheid erven van hun ouders. Soms speelt dit probleem al vanaf het begin van het leven, maar het kan ook pas na een aantal jaar ontstaan. Het probleem is heel voor de hand liggend, namelijk dat je hond jou niet kan horen wanneer je hem roept of, nog erger, wanneer er een auto aan komt.

Over het algemeen heeft de Australian Shepherd een flinke levensverwachting en kunnen ze redelijk oud worden. Natuurlijk hangt dit wel af van een aantal factoren, zoals de leefomstandigheden en uiteraard de gezondheid van het beestje. Als alles goed gaat, kan de Australian Shepherd tussen de dertien en de vijftien jaar oud worden.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Australian Shepherd?

Bekijk dan het Australian Shepherd Handboekeens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Ultieme gids: ontdek alles over de Australian Shepherd - Australian Shepherd Wereld (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. Nancy Dach

Last Updated:

Views: 6444

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. Nancy Dach

Birthday: 1993-08-23

Address: 569 Waelchi Ports, South Blainebury, LA 11589

Phone: +9958996486049

Job: Sales Manager

Hobby: Web surfing, Scuba diving, Mountaineering, Writing, Sailing, Dance, Blacksmithing

Introduction: My name is Prof. Nancy Dach, I am a lively, joyous, courageous, lovely, tender, charming, open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.